Les tecles de funció: de la F1 a la F12

Les tecles de funció, així és com es diuen, inclouen 12 “dreceres” que pretenen agilitzar els treballs dels usuaris amb l’ordinador. Encara que molts tinguin plenes de pols aquesta tecles per manca d’ús -excepte el F5 que premem amb insistència per forçar l’actualització d’alguna web- en realitat van ser molt útils en el passat. Les modernes interfícies d’usuari han fet que avui en dia es pugui utilitzar un ordinador sense prestar atenció a aquestes tecles de funció.

Cal esmentar que aquestes funcions donaran diferents resultats depenent del programa que es tingui obert en aquell moment o si s’utilitza un Windows o un ordinador d’Apple. Serveixen per assignar procediments i intenten respondre de forma similar en tots els llocs, encara que no sempre és així.

Aquesta és la funció de totes les tecles de funció
F1: Aquesta tecla serveix per obrir una finestra d’ajuda en el programa o aplicació que tinguem obert en aquest moment.

F2: Prem les vegades que vulguis i no farà res. Perquè serveixi d’alguna cosa abans s’ha de tenir seleccionat algun arxiu (veu al teu escriptori i fes la prova seleccionant qualsevol carpeta). Només llavors veurem que en prémer F2 ens donaran l’opció de canviar el nom de la carpeta o arxiu. Aquest drecera en la majoria d’ocasions s’ha perdut optant per seleccionar el que vulguem amb el ratolí i tornar a prémer amb el botó esquerre per canviar el nom.

F3: Aquesta tecla ens permetrà obrir el menú de cerca allà on estiguem de l’ordinador.

F4: Per poder utilitzar aquesta funció s’ha de combinar amb la tecla ALT ‘. En prémer alhora es tancarà la pàgina o programa que estigui obert.

F5: La més famosa de totes. Serveix per refrescar la pantalla, especialment útil quan es navega per internet.

F6: Seguint en el navegador, aquesta tecla t’envia directament sobre la URL i permet escriure sobre de forma ràpida.

F7: Aquesta potser és la segona funció més famosa, sobretot entre els usuaris de programes d’edició de text com Microsoft Word. Serveix per obrir una finestra emergent que revisa l’ortografia i la gramàtica, en aquest programa. Navegant per internet no passa res.

F8: Les dues funcions més famoses d’aquesta tecla són: seleccionar text en Word i -si es manté polsada en encendre l’ordinador-per obrir el mode a prova de fallades.

F9: Encara que sembli que no té funcionalitat en realitat serveix per: actualitzar un document en Word, enviar o rebre mails a l’Outlook, recalcular fórmules en Excel o obrir una presentació en Corel Draw com si fos Microsoft PowerPoint.

F10: Serveix per accedir a la barra de navegació i, combinada amb la tecla de majúscules (la que té la fletxa cap amunt), mostra la mateixa finestra emergent que apareix al clicar amb el botó secundari del ratolí.

F11: Aquesta tecla ha provocat més d’un ensurt entre els usuaris quan la premen sense voler i no saben com tornar enrere. Serveix perquè la finestra del navegador oberta es vegi a pantalla completa. Es recupera la vista normal tornant a prémer F11. En Word, en canvi, ajuda a trobar de forma ràpida els hipervincles introduïts en el text i en Excel permet inserir gràfics a l’instant.

F12: Obre el document que estàs visualitzant a internet en mode HTML, mentre que en programes com Word o Excel serveix per accedir de forma immediata a la funció de “desa”.

Deixa un comentari