Començar a programar amb Scratch i Code.org

Avui parlarem de Scratch i Code.org, i de com iniciar un infant en la programació des de zero amb aquestes eines gratuïtes i disponible per a tot aquell que les vulgui provar.

Scratch

Scratch és un llenguatge de programació completament gratuït per a ús tant personal com comercial i per a l’aula, amb llicència Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0.

Cal esmentar que Scratch és un programa extremadament fàcil i intuïtiu en molts aspectes. Encara que originalment està dissenyat per a edats d’entre 8 i 12 anys, el poden utilitzar inclús nens de 6 i 7 anys si els interessa el tema.

Es pot executar a través d’un navegador compatible directament des de la pàgina web oficial. Si tries aquesta còmoda modalitat és molt recomanable registrar-se a la comunitat, ja que els projectes que creus podràs guardar-los en ‘el núvol’ per tenir-los sempre a la teva disposició.
També pots descarregar Scratch en la seva versió ‘offline’, per executar-lo sense necessitat de navegador ni de connexió a Internet. Aquí tens les instruccions, que requereixen primer instal·lar Adobe Air i després el programa com a tal.

Code.org

Code.org resulta ideal per aprendre els coneixements bàsics de la programació, la forma en què estan estructurats els programes i com funcionen, cal seguir un petit guió que puguin explicar els fonaments més senzills. Una cosa amb el que acompanyar de la mà durant la primera incursió en el camp de la programació.

Code.org ofereix múltiples tutorials i cursos online completament gratuïts, entre els quals cal destacar dos d’ells:

  • Hora del Codi, un tutorial pensat per tenir una durada d’una hora en què ofereix els fonaments bàsics de la programació per blocs.
  • Curs de 20 hores, que segueix la filosofia de la ‘Hora del Codi’ però proposant coneixements més amplis. Pot ser una interessant proposta per continuar avançant en la matèria i està dividit en quatre subcursos, disponibles per a diferents franges d’edat i amb una versió accelerada una mica més curta.

Però Code.org no només són aquests dos tutorials, és molt més. Compten amb múltiples tutorials temàtics i basats en els universos de Star Wars, Minecraft o Frozen, molt atractius per als nois i noies i amb els que igualment es poden obtenir les nocions bàsiques de programació.

 

Deixa un comentari